Ze is 21 en al een aantal jaar uit de kast. Ze vertelt haar verhaal wel anoniem, omdat nog niet iedereen weet van haar geaardheid. Aan mij wil ze wel graag vertellen hoe ze het ervaren heeft, want zoals ze zelf zegt: ‘een half jaar geleden had ik mijn verhaal misschien nog niet kunnen doen, maar nu sta ik voor mijn gevoel sterker in mijn schoenen en wil ik graag mijn verhaal delen.’

Hoop
Ook al praten we liever niet in hokjes, zij noemt zichzelf bi-seksueel. En dat is een best lastig stempel legt ze mij uit. Want toen ze dit vertelde tegen haar ouders en sommige gezinsleden, bleef toch de ‘hoop’ dat ze zou eindigen met een christelijke jongen. Totdat ze in het werkveld haar huidige vriendin leerde kennen. ‘Na een poosje ben ik gaan delen in mijn omgeving dat ik verliefd was geworden op een meisje. Mijn familie vond dat ingewikkeld, ondanks dat ze al wisten dat ik bi was. Nu kwam het opeens echt dichtbij, omdat iemand van wie ze houden, van wie ze een bepaalde verwachting hadden, dit deelde.’ Ook andere gezinsleden en familieleden werden toen voor het eerst ingelicht en vele gesprekken volgden. Het is een moeilijk proces, maar ondanks alles zitten er twee vrolijke vrouwen voor mijn camera die elkaar liefdevol aankijken. 

Cultuur
Waar het bij haar familie lastig verliep toen ze over haar relatie vertelde, was het bij haar vriendin geen ding vertellen ze mij. Haar vriendin is opgevoed zonder geloof en werd juist altijd geleerd om open-minded te zijn. Zo werden ze bij haar gelijk geaccepteerd en werd het juist gevierd dat ze gelukkig waren samen.  

Hoe haar vriendin nu tegen gelovige mensen aankijkt? Ze geeft aan dat ze de cultuur soms best lastig vindt, want die is anders dan zij gewend is. Zo zijn er veel regels naar haar mening die moeten worden nageleefd, want anders ga je naar de hel. 
Vriendin: ‘Ik merk dat er een angst is voor de dood en de hel, maar ik geloof daar zelf niet in.’
Zij: ‘Voor mij is dit niet het geloof, dit is de cultuur. Voor mij is geloof de relatie met God.’ 
Vriendin: ‘Ja als ze mij uitlegt hoe zij geloof ziet, namelijk liefde, een gemeenschap, dan vind ik dat wel erg mooi!’

Geloof en gevoel
Zij: ‘In de podcast met Ruben vertelde hij dat je bepaalde normen en waarden automatisch onderschrijft als je lid wordt van een gemeenschap, dat herken ik! Ik moest zelf gelijk denken: als je lid wordt van een motorclub, zit je daar ook niet met een gele jas, dat past niet. Er zijn dus mensen die dat ook vinden van homoseksualiteit en de kerk. Sommige mensen vinden dat je als christen niet tegelijk kan geloven én bij de LHBTI+ community horen. Ik ben het daarmee niet eens. Ik geloof dat die 2 ‘dingen’ wel samen kunnen gaan, daarom is het voor mij ook erg moeilijk dat mensen om mij heen dit niet zo zien.’

In gesprek blijven
Ze geeft aan dat ze veel liefde voelt van en voor haar familie en verdere omgeving. Ze is welkom thuis en de deur is niet dichtgegooid, iets wat helaas bij sommige anderen wel gebeurt. Ze probeert in gesprek te blijven, in plaats van elkaar uit de weg te gaan. Ze wil dat dan ook meegeven aan jou, degene die deze blog leest. Ga respectvol het gesprek met elkaar aan, al is het niet altijd makkelijk. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.