senegal

Video afspelen

Bekijk de reisverslagen van onze reis in 2021!

LR_minivlog_1
Video afspelen
LR_minivlog_3
Video afspelen
LR_minivlog_6-14
Video afspelen

Love Revolution In senegal

In december 2021 is Love Revolution samen met de Senegalese artiest Cissa op tour gegaan door Senegal! Het was een bijzondere en indrukwekkende reis worden waarin we samen het verhaal van Jezusliefde hebben verteld in dit prachtige land. 

Deze reis was enerzijds bedoelt om het werk en de bediening van Cissa te ondersteunen en aan te moedigen. Anderzijds wilden we lokale kerken de mogelijkheid bieden om door middel van een evenement gezamenlijk het evangelie te delen. Iets wat nog nooit gebeurd was in de plaatsen waar we waren.

Deze reis heeft ook de basis gelegd voor verdere samenwerking met Cissa. Er zijn geweldige plannen ontwikkeld om een grote impact te maken in niet alleen Senegal , maar in heel West-Afrika. Daarover later meer…

Connect with Senegal

Jan Kieviet & Hanne

Via een wederzijdse vriend kwam Hanne in contact met Jan Kieviet. Jan woont samen met zijn gezin sinds 2011 in Senegal. Ze zijn als zendelingen uitgezonden door CAMA-zending. Zijn vrouw kon als arts aan de slag in het ziekenhuis, maar Jan had bij vertrek nog geen duidelijke opdracht. Dat veranderde nadat hij na een paar dagen Cissa ontmoette. Cissa is een zanger en op dat moment was hij de enige professionele christelijke artiest in Senegal. Jan ervoer dat God hem riep om Cissa te gaan ondersteunen in zijn bediening door zijn manager te worden. Na 10 jaar van hard werken en pionieren begint er zich nu langzaam een community te vormen van christelijke artiesten. De leidende rol van Cissa is hierin erg bijzonder. Tegelijk is het echt een zwaar bestaan en staan ze er veelal alleen voor. Dus toen Hanne met Jan in contact kwam, ontstond al snel het idee om Hanne en zijn team naar Senegal te brengen om het werk van Cissa aan te moedigen en hem te ondersteunen. 

Onze eerste reis naar Senegal

Cissa bracht eind 2019 een album uit met titel Yeesu Reck, oftewel Jesus Alleen. Cissa wil erg graag met die plaat op tour, maar mede door corona en de grote financiële kosten die daarbij komen kijken is dat nog niet goed gelukt. Daar willen we hem als Love Revolution zijnde bij helpen. Op die manier kunnen we op verschillende plekken komen waar hij anders niet kan komen en krijgt zijn prachtige Franstalige en Wolof-talige (de lokale taal) muziek voet aan de grond op die plekken.

We zijn met een team van 8 mensen gegaan en hebben in 8 dagen in de volgende plaatsen een concert gegeven:

  • Ziguinchor
  • Fatick
  • Dakar 2x
  • Oussouye

Tussendoor is er tijd geweest voor het ontmoeten van de lokale community van christelijke muzikanten en geven we workshops.

Tevens zal deze week gebruikt worden voor het maken van een videoclip van een lied dat Hanne, Eline en Cissa samen hebben geschreven. Dit lied zal de samenwerking verder bekrachtigen.

Senegal

Op het meest Westelijke puntje van het vaste land van Afrika ligt Senegal. Een land dat sinds het einde van de kolonisatie door Frankrijk in 1960 een democratie is geweest met een vreedzame machtsoverdracht. Dit heeft de basis gelegd voor een stabiele natie waardoor Senegal op vele terreinen (economisch, militair, onderwijs en gezondheidszorg) voorloper en voorbeeld is in de regio.

Al eeuwenlang is de Islam de belangrijkste religie in Senegal. De twee grootste volken, de Wolof en de Fulani zijn al eeuwenlang 100% islamitisch en de Serer en Joola hebben in de 20e eeuw hun traditionele religie ook ingeruild of aangevuld met de Islam. Sinds de komst van de Fransen is de katholieke kerk aanwezig, ongeveer 5% van de bevolking is Katholiek met name Serer en Joola.

Senegal + Islam

De Islam is van oudsher Soufi en is georganiseerd in verschillende broederschappen zoals de Mouride, Tidjani en Layène. Het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de Senegalezen, deelname aan de Ramadan is groot en het vrijdaggebed wordt trouw bezocht. Vrede wordt beleden als een kernwaarde van de cultuur en de Islam. Vanuit dit principe wordt er vreedzaam samen geleefd tussen de verschillende geloven.

Ondanks de belijdenis van vrede is de dagelijkse realiteit van Christenen in Senegal anders. Wanneer iemand vanuit een Moslim achtergrond tot geloof komt volgt vrijwel altijd verstoting vanuit de familie, naar gelang de persoonlijke situatie komen verlies van vaste baan of klanten, echtscheiding of dreiging van fysiek gevaar vaak voor. Ook wanneer na enkele jaren de familie de keus van de gelovige tolereert blijft hij buitengesloten van belangrijke familiebeslissingen. Bovendien zal er geen hulp zijn bij het vinden van een baan of het opbouwen van een eigen bedrijf. Hierdoor blijft de economische situatie van veel minderheden zwak.

Arnemuiden

Heilige Huisjes Tour

zondag 16 oktober

Langstraat 17a
4341EB, Arnemuiden

Terneuzen

Heilige Huisjes Tour

zaterdag 15 oktober


Madame Curiestraat 42
4532 JZ ,Terneuzen

Emmeloord

Heilige Huisjes Tour

zaterdag 24 september

Start: 19:30 uur

gratis

de hoeksteen
Nagelerstraat 2
8301 XE, Emmeloord

Genderen

Heilige Huisjes Tour

Zondag 18 september

Start: 15:30 uur

Gereformeerde kerk Genderen
Meerstraat 8
4265 HD, Genderen

Goes

Heilige Huisjes Tour

zaterdag 17 september

Kosten: €20,-
aanvang: 20:00


v.d. Spiegelstraat 61
4461LK, Goes

Middelburg

Heilige Huisjes Tour

Vrijdag 16 september

aanvang: 20:00 uur

STICHTING HADASSAH
Walcherseweg 256
4334 SJ, Middelburg

Harlingen

Heilige Huisjes Tour

Vrijdag 20 mei

aanvang: 20:00 uur

Bethel kerk Harlingen
Lanen 65
8861 CC, Harlingen

Onstwedde

Bandoptreden

zondag 5 juni

aanvang: 19:00 uur

Vakantiepark De Sikkenberg
Sikkenbergweg 7
9591 TD,Onstwedde

Woudenberg

Heilige Huisjes Tour

donderdag 26 mei

Vakantiepark 'De Heigraaf'
De Heygraeff 9
3931 ML, Woudenberg

Aalsmeer

Heilige Huisjes Tour

zondag 8 mei

aanvang: 20:00 uur

Oosteinderweg 224
1432 BA, Aalsmeer

Benschop

Heilige Huisjes Tour

Vrijdag 6 mei

aanvang: 20:00 uur

Maranatha
Dorp 208
3405 BJ, Benschop