Je kunt er niet omheen, we zijn onderweg naar kerst. En ik weet niet of je het al hebt meegekregen: begin december heb ik een kerstsingle uitgebracht, Immanuel. Als je de single nog niet hebt geluisterd of bekeken hebt, zou ik dat zeker doen!

Kerstgevoel

Maar zoals ik al zei, we gaan nu richting kerst. En eigenlijk heb ik pas sinds een paar jaar het echte ‘kerstgevoel’. Ik ging natuurlijk wel naar de kerk met kerst, maar ik had zelf veel meer met Pasen. Dat sprak veel meer tot mij. Het hele kerstgevoel, samenzijn met familie: daar had ik niet zo veel mee. Natuurlijk kwamen we als gezin wel samen en aten we met elkaar. Dat was heel gezellig, maar het was voor mij niet bijzonderder dan een verjaardag. Dat gevoel is een paar jaar geleden veranderd. Kerst is ook op een andere manier steeds meer tot mij gaan spreken.

God wordt mens

Ik ben nu iets meer dan een maand geleden opnieuw vader geworden. Toen mijn zoon een week oud was, liep ik met hem door de woonkamer in mijn armen. Op dat moment bedacht ik mij dat Jezus ook in de armen van een mens heeft gelegen. Van zijn vader en zijn moeder natuurlijk. Maar misschien ook van anderen. En dat raakte mij op de een of andere manier. Dat de God van hemel en aarde, onze Schepper, ervoor kiest om Zijn Kind een baby te laten worden. Dat is toch eigenlijk best gek. Wat voor God legt zijn godheid af, ontdoet zich van zijn macht? Om als een mens te worden. Waarom zou je in godsnaam een mens willen worden? Ik heb geleerd in de kerk dat de mens slecht is. Een vijand van God, die er een potje van maakt. Een mens kan niet bij God zijn vanwege de zonde en is rechtstreeks op weg naar de eeuwige verdoemenis. En God heeft het door Jezus gruwelijk te offeren weer goed gemaakt tussen God en de mensen…

Waarom doet God dit?

Ik weet dat veel christenen deze theorie of theologie over God geleerd is, maar hoe ouder ik word hoe minder ik er van snap. Als God zo machtig is, heeft Hij het toch helemaal niet nodig om mens te worden om ons te hoeven redden? Want waarom zou je ooit mens willen worden als wij toch zo slecht zijn? Waarom zou je jezelf verlagen door zoiets te doen? Waarom wil God zo graag een mens worden? Is dat dan de enige manier om ons te bereiken? Is dat de enige manier om ons te redden? Als je dan mens wordt, wordt dan op z’n minst geboren op een mooie plek wat past bij een God of een koning. Zorg er dan tenminste voor dat je met fatsoenlijke status en aanzien de wereld in komt. Dat mensen dan denken: ‘dat is God, dat is een koning die gaat ons redden’.

Bijbels perspectief

Maar de Bijbel geeft een ander beeld. We zien een God die geboren wordt als een kwetsbaar kindje in een vieze stal. Die dan al heel snel moet vluchten naar het buitenland met zijn ouders, omdat een onzekere koning zich bedreigd voelt en Hem wil vermoorden. Vervolgens leeft Hij jarenlang als timmerman in het hele gewone Nazareth, waarvan Nathanaël zich ergens in de Bijbel afvraagt of daar iets goeds vandaan kan komen. En natuurlijk zijn er dan die drie jaar dat hij in de openbaarheid treedt. Om mensen te onderwijzen en ze te wijzen op het Koninkrijk van de hemel. Om een boodschap van revolutionair liefde te verkondigen. Een liefde zo groot dat dat op veel weerstand stuit bij de religieuze en politieke macht die die liefde als een bedreiging zien voor hun orde. En dat is uiteindelijk de reden dat Hij vermoord wordt.

Zijn leven eindigt aan een kruis alsof Hij een crimineel is. Is dat onze God? Niet heel erg indrukwekkend en heldhaftig… Het lijkt wel alsof God zelf spot met het beeld dat wij van Hem hebben gemaakt. Alsof God zegt: ‘Hou op met mij te zien als een half-heidense machtsgod die tevreden gehouden moet worden met offers. Ik kom juist heel dichtbij. In het gewone leven. In de mooie dingen en in de pijn. Ik ben erbij en ik troost je. Ik geef je kracht om door te gaan. Ik ben de stille stem die fluistert: ‘houd vol, geef niet op’’. En door Zijn Geest komt Hij niet alleen heel dichtbij. Hij wil zelfs in ons geboren worden. Om ook in jou en mij een nieuwe mogelijkheid te krijgen om mens te worden. En daarbij hoeft je leven niet perfect te zijn. Je hoeft niet alles op een rijtje te hebben. Christus wil door Zijn Geest ook in jouw hart komen wonen. Wil geboren worden in jou en wil mens worden in jou. Om je te leiden, om je een hogere weg te wijzen. Om je de weg te wijzen naar het leven. Dat is kerst. God wordt een mens en wil ook in jou geboren worden.

In ere hersteld

En dit is zo interessant: wij willen graag als een God zijn. Maar God wil graag als een mens zijn. Het gaat God om mensen. Om hele gewone mensen, zoals jij en ik, in ere te herstellen. Niet om ze te wijzen op hun schuld, maar om ze te wijzen op hun waarde. En dat kon God niet duidelijker maken dan door zelf een mens te worden. Het was niet een ‘moetje’ van Hem, maar een verlangen. Om zo dichtbij mogelijk te kunnen komen. Om met ons te leven, zodat wij in Hem zouden zijn en Hij in ons. Hij houdt van ons. Hij is zo gek op ons. Hij is zo gek op jou. Je bent prachtig, je bent geliefd. Je bent waardevol en geaccepteerd. Dat is kerst.

Kerst!

Dus laten we deze Mens-God ontvangen en verwachten in deze adventstijd. Zodat wij steeds beter ons eigen mens-zijn gaan omarmen en gaan ontdekken dat met God in ons we alles hebben wat we nodig hebben. En ik hoop dat deze kerst je helpt om Jezus heel dichtbij te laten komen. Ik hoop dat deze kerst je helpt om Jezus ook in jou geboren te laten worden en te laten opgroeien. En dat ondanks dat kerst nu anders is dan anders en dat we met minder familie samen mogen komen. Dat we toch kunnen genieten van het wonder van kerst.

Wat leuk dat je deze blog las! Voor stichting Love Revolution nemen we een keer in de twee weken een podcast op. Meestal is dat met een gastartiest, maar soms neem ik ook alleen een podcast op, zoals onze laatste podcast. Hierop is ook deze blog gebaseerd.