Podcast #7 Hanne de Vries in gesprek met Cordina

Hanne gaat in deze podcast in gesprek met Cordina. Beide hebben ze te maken gehad met negatieve perioden in hun leven, beide op een andere manier. 

Hanne: “Ik kreeg niks gedaan en wachtte soms de hele dag op mijn vrouw tot ze weer thuis kwam zodat ik weer wat aanspraak zou hebben. 

Deze periode van neerslachtigheid kwam vooral doordat ik een paar relaties had die niet goed waren, die ongezond waren en veel energie kostten. Ik durfde dat niet bespreekbaar te maken en liet het maar door lopen. Ik was aan het zoeken met werk; is dit wel wat ik wil? 

Toen heb ik besloten om de worship central academy te doen in Londen en daar heb ik 3 maanden gewoond. Dat was mijn redding. 

Ik heb toen mijn bandje ontslagen, ik heb Opwekking gebeld dat ik weg zou gaan en niet wist wanneer ik terug zou komen, ik heb de EO opgebeld (ik zat toen bij de EO Jongerendag) en gezegd dat ik er tussenuit zou gaan. Ik wilde weg gaan met het idee dat ik nergens aan vast zat. Dat er geen enkele verwachting zou zijn. Dat ik na kon denken over ‘wat komt hierna’?

Bij mij is er nooit een depressie vastgesteld en voor mijn gevoel was het ook niet zo erg bij mij. Ik heb bij anderen namelijk gezien dat het veel heftiger kan zijn.  

Wat mij geholpen heeft is vriendschappen stoppen, ik moet leren om dingen aan te pakken en in te vullen hoe ik het liefst wil leven.“

Cordina werd als tiener gepest. Hierdoor werd zij depressief. 

Op het dieptepunt van Cordina haar depressie zat Cordina op haar kamer met een strip pillen. Ze wilde zo graag dat het pesten zou stoppen. Elke dag ging ze met tegenzin naar school. Cordina begon medicijnen te slikken zodat de psychosomatische pijn die ze ervoer van het pesten weg zou gaan. Dat begon met paracetamol maar toen dat niet meer werkte ging ze over naar 3x ibuprofen op een dag.  

Toen ze huilend voor haar kamerdeur zat, maakte God haar duidelijk dat Hij wilde dat ze verder leefde. Cordina “Toen ben ik muziek gaan luisteren en die muziek maakte mij duidelijk: ik moet dit echt niet doen.”
Het geloof is een redding geweest voor Cordina. God was er altijd bij, ondanks dat ze dat niet altijd even sterk voelde. Juist in de dalen ervoer Cordina God heel erg dichtbij.

Cordina legt snel contact met mensen, maar nieuwe hechte vriendschappen zijn nog steeds lastig. “Tijdens mijn introweek zei ik bijvoorbeeld letterlijk: ‘Ik ben hier om te studeren, ik ben hier niet om vrienden te maken’.” 

Toch heeft Cordina mensen dichtbij staan, die haar steun zijn geweest en nog steeds haar steunen. 

Bij een depressie kun je opgesloten zitten in je hoofd. Iemand wil je vrolijk maken maar je voelt dat niet. Het kan een traag proces zijn. 

Zeker nu met de lockdown kunnen wij ons voorstellen dat je steeds meer het gevoel krijgt van neerslachtige gedachten. Door corona voelen mensen (en zeker studenten) zich eenzamer en somberder. Want waarom zou je uit je bed komen als je de rest van de dag geen afspraken buiten de deur hebt?Probeer een doel te vinden in je leven, kijk naar de mensen om je heen die er voor je zijn. Zoals Hanne en Cordina in de podcast juist ook laten zien: er is een licht aan het einde van de tunnel! Het is niet erg als je je neerslachtig voelt, geef dat gevoel ook de ruimte. Maar vergeet niet dat ook dit voorbij gaat en er vanzelf weer betere dagen gaan komen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.