We hebben de laatste tijd aandacht gegeven aan het thema ‘lijden’ onder andere door middel van deze blogs en onze podcasts. Zo hopen wij dat dit onderwerp makkelijker bespreekbaar wordt binnen kerken. Binnen (voornamelijk evangelische) kerken wordt Jezus vaak neergezet als Overwinnaar, iemand die sterk is en je komt redden. Maar dat geeft ook de verwachting dat Hij in elke probleemsituatie met een oplossing komt, terwijl de realiteit vaak is dat er geen wonder gebeurd. Het lijden is er en moet een plek krijgen, ook binnen ons geloof en ons godsbeeld. Want Jezus is juist Overwinnaar geworden doordat Hij door een diep dal van lijden is gegaan. Hij liep daar niet voor weg en loste het niet op met een vingerknip. Lijden en overwinnen kunnen (en moeten!) naast elkaar bestaan. Hanne spreekt in deze podcast met Filemon Peroti, onder andere bekend van het ADEM project.

Ik ben er voor je

Filemon: “Voor christenen is het soms lastig, in lijden wordt snel gezegd: ‘het komt goed’ of ‘God doet alles medewerken ten goede.’ Terwijl je op dat moment helemaal niet zit te wachten op dat soort teksten. Ook op dit moment is er veel lijden en dan wil je niet perse horen wat je dan moet doen, of wat de oplossing is. Maar soms wil je gewoon dat iemand naast je komt zitten, zoals God dat geloof ik ook doet, in je lijden en dat je ook gewoon zegt: ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik ben er voor je.”

It’s ok not to be ok

Ook met het ADEM Project heeft Filemon ook aandacht gegeven aan het thema lijden door de actie: it’s ok not to be ok. In dit project delen bekende mensen binnen de christelijke kring hun ervaring over een donkere periode. De boodschap is: ‘God, houd mij vast dan laat ik los’.

Beluister de podcast nu hieronder:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.